Για την επιλογή του κατάλληλου θα πρέπει αρχικά να συνεργαστούν ο μηχανικός, ο αρχιτέκτονας, ο κατασκευαστής των κουφωμάτων καθώς και ο ιδιοκτήτης. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, ο προσανατολισμός του σπιτιού και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τύπο του κουφώματος (ανοιγόμενο, συρόμενο, με θερμοδιακοπή ή χωρίς κ.α.) και στην διάσταση του ανοίγματος ώστε να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο εσωτερικός χώρος και να ικανοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες του ιδιοκτήτη. Ακόμα είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη τα τεχνικά, λειτουργικά και αισθητικά χαρακτηριστικά της κατοικίας. Τα πιστοποιητικά κατασκευής και απόδοσης των κουφωμάτων υποδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και βοηθούν στην προσεγγίση της καταλληλότερης επιλογής.
Πιο αναλυτικά τα κουφώματα χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
Ανοιγόμενα: Είναι τα κουφώματα τα φύλλα των οποίων στερεώνονται στις πλαϊνές επιφάνειες της κάσας και περιστρέφονται γύρω από σταθερό άξονα. Διατίθενται σε πολλούς τύπους (μονόφυλλα, δίφυλλα) και υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης μηχανισμού ανάκλισης για καλύτερο αερισμό του εσωτερικού χώρου. Είναι γενικά πιο ακριβά από τα συρόμενα αλλά έχουν καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες.
Συρόμενα: Είναι τα κουφώματα που αποτελούνται από ένα, δύο ή περισσότερα φύλλα και κινούνται πάνω σε οδηγούς. Χωρίζονται σε επάλληλα και χωνευτά. Εξοικονομούν χώρο και ενδείκνυνται για την κάλυψη μεγάλων ανοιγμάτων. Χρησιμοποιούνται κατά το πλείστον σε πολυκατοικίες ή σε οικοδομές που δεν διαθέτουν χώρο για την λειτουργία άλλων κουφωμάτων. Κινούνται παράλληλα προς το επίπεδο του ανοίγματος του κτιρίου και η μετακίνησή τους πραγματοποιείται με μηχανισμό κύλισης ο οποίος συνίσταται από “ράουλα” τοποθετημένα στη βάση του κινητού πλαισίου στο κάτω μέρος.
Ανασυρόμενα: Τοποθετούνται σε κατακόρυφο άξονα και επιτρέπουν την κίνηση των φύλλων άνω και κάτω διά μέσου μηχανισμού που είναι δυνατό να σταθεροποιήσει τα φύλλα σε οποιαδήποτε θέση. Παρουσιάζουν πολύ καλή απόδοση εξαερισμού του χώρου και καθαρίζονται με ευκολία. Χρησιμοποιούνται σε επαγγελματικούς χώρους ενώ όταν τοποθετούνται σε οικίες καλύπτουν συνήθως βοηθητικούς χώρους, κουζίνες και μπάνια.
Σταθερά: Είναι ελαφρές κατασκευές που μας δίνουν λύσεις όταν επιθυμούμε να χωρίσουμε κάποιο χώρο χωρίς να παρεμποδίζουμε τη θέα προς αυτόν. Στους επαγγελματικούς χώρους και ιδιαίτερα στα καταστήματα επιλέγονται συχνά γιατί επιτρέπουν στους διερχόμενους να κοιτάξουν προς το εσωτερικό. Στις κατοικίες η λύση μιας σταθερής τζαμαρίας παρέχει δυνατότητα καλύτερης φωτεινότητας του χώρου ενώ παράλληλα επιτρέπει τη θέα προς το εξωτερικό.
Πτυσσόμενες πόρτες: Χρησιμοποιούνται σε μεγάλες βεράντες, ως διαχωριστικά μεγάλων χώρων, σε εστιατόρια- Bar ξενοδοχείων, προεκτάσεις κατοικιών και εκθεσιακούς χώρους. Οι πτυσσόμενες πόρτες τύπου “Ακορντεόν” εφαρμόζονται σε μεγάλα ανοίγματα χώρων γιατί μπορούν να τα καλύψουν παρέχοντας αποτελεσματική εκμετάλλευση του χώρου. Δεν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο όταν αναδιπλωθούν και δεν διακόπτουν την επικοινωνία με το περιβάλλον. Απαιτούν ειδικούς οδηγούς για τη λειτουργία τους και ίσως ο κάτω οδηγός να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα με το ύψος του, πράγμα που μπορεί να προβλεφθεί και να χρησιμοποιηθεί ειδικό προφίλ ενδοδαπέδια.
Επίσης τα κουφώματα χωρίζονται σε:
Συμβατικά: Είναι τα κουφώματα που η εσωτερική με την εξωτερική τους πλευρά επικοινωνούν μέσω του υλικού τους (δημιουργούν θερμογέφυρα). Έχουν μεγάλη θερμική αγωγιμότητα λόγω του αλουμινίου άρα χαμηλή θερμομόνωση. Αποτελούν την πλειονότητα των κουφωμάτων που υπάρχουν σήμερα σε κτίρια και κατοικίες.
Θερμοδιακοπτόμενα: Είναι τα κουφώματα που στο εσωτερικό των προφίλ (κάσα και φύλλο) έχει τοποθετηθεί ένα συνθετικό σκληρό υλικό το πολυαμίδιο με αποτέλεσμα την μείωση της μεταφοράς θερμότητας λόγω της χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας του σε σχέση με το αλουμίνιο. Η τοποθέτηση του πολυαμιδίου είναι συνεχής σε όλη την περίμετρο του κουφώματος. Έτσι χωρίζεται κατά κάποιο τρόπο το εσωτερικό με το εξωτερικό μέρος του κουφώματος και διακόπτεται η μεταφορά θερμότητας. Η υψηλή θερμομονωτική ικανότητα αυτών των κουφωμάτων περιορίζει τον κίνδυνο συμπύκνωσης υδρατμών και συντελεί σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνοντας τις απώλειες θερμότητας και κατ' επέκταση τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης. Με τον νέο Κ.ΕΝ.Α.Κ. (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) που ορίζει τις προδιαγραφές των κουφωμάτων σε νέα κτίρια, η χρήση θερμοδιακοπτόμενων συστημάτων γίνεται πλέον υποχρεωτική.
Βασική παράμετρος για την επιλογή κουφώματος είναι η θέση που θα τοποθετηθεί και ο προσανατολισμός του. Αν π.χ. ένα κούφωμα εκτεθεί σε ανεμοπίεση ή έντονη ηλιοφάνεια χωρίς την προστασία ενός ρολού ή πατζουριού ή έχει θέση προς τον βορρά καλό είναι να λάβουμε υπόψη μας αυτά τα στοιχεία για την επιλογή κατάλληλου προφίλ ώστε να καλύπτονται οι τεχνικές προδιαγραφές του.